EN
1 November 2023

Verhuren: een handleiding voor beginnende verhuurders

Een snelle Google-zoekopdracht naar de term “huur appartement” levert u meer dan 23 miljoen resultaten op. Dit is een veel genoemd onderwerp vanwege de winstgevendheid van een dergelijke investering, dus dit artikel bevat essentiële tips om u te helpen bij het navigeren door het complexe proces van het verhuren van een woning. Van het opstellen van een solide huurovereenkomsten voor tijdelijke of onbepaalde verhuur, tot het onderhouden van een open communicatie met huurders en het verkleinen van de kans op een “slechte” check-out; deze tips zijn bedoeld om u een informatief en gemakkelijk leesbaar overzicht te geven van de huurmarkt. Wees voorbereid, wees proactief en word een succesvolle verhuurder.

Informeer uwzelf over de huur wetten

Bij het verhuren van of van het verhuizen naar een woning in Nederland moet u op de hoogte zijn van verschillende wetten en regels die van toepassing zijn. De belangrijkste is het Burgerlijk Wetboek, dat uw rechten en plichten als verhuurder en die van uw huurders regelt. Een andere belangrijke wet is het Besluit huurprijzen woonruimte, dat het huurprijzen- en puntensysteem vaststelt. De Woningwet is ook van groot belang en regelt zaken met betrekking tot huisvestingstoewijzing en kwaliteit. Daarnaast kan uw eigen gemeente aanvullende regelgeving hebben met betrekking tot huisvesting en huurovereenkomsten. Het begrijpen van deze wetten zorgt ervoor dat u juridisch in overeenstemming bent, minimaliseert potentiële problemen en maximaliseert de winstgevendheid van uw investeringspand. Onthoud altijd dat het investeren van tijd in goede beheerpraktijken zich op de lange termijn terugbetaalt en u helpt uw doelen als succesvolle verhuurder te bereiken. (Meer informatie)

Let op de belastingen

44309b12-b183-4930-928a-60e622d10396.jpeg

In Nederland, als je een woning verhuurt, moet je rekening houden met verschillende belastingregels. De huurinkomsten die je ontvangt kunnen belastbaar zijn. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van je persoonlijke situatie en het soort woning dat je verhuurt. Over het algemeen wordt een verhuurde woning in box 3 van de inkomstenbelasting belast, waarbij de huurinkomsten zelf niet belastbaar zijn, maar de waarde van de woning wel. De waarde van de woning wordt dan verminderd met een fictief rendement, en hierover betaal je dan belasting. Het is echter belangrijk om op te merken dat er uitzonderingen zijn op deze regel, afhankelijk van de specifieke omstandigheden, zoals de huurprijs, de aard van de verhuur en of je actief betrokken bent bij de verhuur. Daarom is het belangrijk om je goed te laten informeren of advies in te winnen bij een belastingadviseur om te zorgen dat je aan alle belastingverplichtingen voldoet.

Kies de juiste prijs

Bij het bepalen van de huurprijs voor uw woning, zijn er verschillende factoren waarmee u rekening moet houden. Ten eerste is de locatie cruciaal. Woningen in populaire of centrale gebieden kunnen vaak voor een hogere prijs worden verhuurd dan die in meer afgelegen gebieden. De grootte en de staat van de woning, evenals eventuele extra voorzieningen, zoals een parkeerplaats of een balkon, zullen ook de huurprijs beïnvloeden. Vergelijk de prijzen van vergelijkbare appartementen in uw buurt om een realistisch idee te krijgen van wat huurders bereid zouden zijn te betalen. Onthoud dat de huurprijs niet alleen uw kosten moet dekken, maar ook concurrerend moet zijn om potentiële huurders aan te trekken. Het kan nuttig zijn om professioneel advies in te winnen om ervoor te zorgen dat u een eerlijke en marktconforme huurprijs vaststelt.

Het beste is om te kijken op websites als Pararius en/of Funda waar u woningen in uw buurt kunt zien die vergelijkbaar zijn met die van u. Dit kan u een idee geven de overwaarde van de prijs.

Begin met het online promoten van uw woning

cb8c681d-0b3e-446a-b3d3-0f8943de3a94.jpeg

Om effectief huurders voor uw huurwoning te vinden, is het goed om een aantrekkelijke onlineadvertentie te maken die alle informatie biedt die ze zoeken. Dit omvat details zoals huurprijs, adres, aantal slaapkamers en badkamers, voorzieningen en nabijgelegen bezienswaardigheden. Hoe informatiever en uitgebreider uw advertentie is, hoe groter de kans dat hij potentiële huurders aantrekt. Zorg er daarnaast voor dat u duidelijke en aansprekende foto’s van elke kamer en gemeenschappelijke ruimte uploadt, zodat huurders de ruimte gemakkelijk kunnen visualiseren. Door een duidelijke en uitgebreide huurlijst te maken die de beste kenmerken van uw woning laat zien en uw wensen schetst, kunt u huurders van hoge kwaliteit aantrekken die op tijd huur betalen en goed voor uw woning zorgen.

Gebruik het juiste huurcontract voor uw situatie

Bepaalde of onbepaalde tijd huurovereenkomst? Dat is de vraag!

Het verschil tussen de 2 spreekt voor zich. Wel is het belangrijk om te weten wat het beste bij u past.

Onbepaalde tijd

  • Men kan een minimale huurperiode afspreken.

  • Opzegtermijn huurder staat gelijk aan de betaalperiode zodra de afgesproken minimale huurperiode is verlopen.

  • Verhuurder kan in principe nooit opzeggen

Er zijn een paar uitzonderingen om als verhuurder de huur op te kunnen zeggen, meestal moet de verhuurder een wettelijke reden hebben. Bekijk hier de uitzonderingen.

Bepaalde tijd

Sinds 1 juli 2016 aangegaan is de Wet doorstroming huurmarkt van kracht, die de tijdelijke verhuur van een zelfstandige woning voor maximaal twee jaar en van een onzelfstandige woning voor maximaal vijf jaar mogelijk maakt.

Tijdelijke huurcontracten in een notendop :

  • Men kan elke periode afspreken, maar met een maximale duur van 2 jaar.

  • Men kan geen minimale huurperiode afspreken

  • Verhuurder moet schriftelijk per aangetekende brief de huurovereenkomst opzeggen minimaal 1 kalendermaand, maar niet eerder dan 3 kalendermaanden voor einde huurperiode.

  • Huurder kan schriftelijk tussentijds opzeggen 1 kalender-maand direct bij ingang contract.

  • Verlengen is nooit mogelijk want dan wordt het direct een contract van onbepaalde tijdsduur dus huurder vertrekt op het einddatum

Er zijn ook andere soorten contracten waarbij de verhuurder het contract kan beëindigen op basis van een wettelijke opzeggingsgrond, maar de twee contracten die we noemden, zijn de meest gebruikte contracten.

Conclusie

Een woning verhuren en er winst op maken kent vele aspecten en stappen. Met geduld en zorg kunt u de juiste huurder vinden die niet alleen de op tijd betaalt, maar ook voor het appartement zorgt.

Read more
Contact usContact usContact us